Ugrás a fő tartalomra

7. testület


A komáromi képviselő-testület 7. ülésére 2019. május 23-án 13 órától került sor.

A képviselői interpellációk és kérdések után a vmk igazgatói posztjára kiírt pályázat eredménye került napirendre. A kultúrház új vezetője Lakatos Róbert lesz várhatóan, mivel a koncepcióját a testület 100 százalékos támogatással fogadta el, így vélhetően a polgármester úr ki is nevezi majd.
Csintalan Miklós, főellenőr a város gazdálkodását összegző szakvéleményével kapcsolatban ismét felmerült a lakossági tartozásbehajtások ügye. Andruskó Imre véleménye szerint az exekuálás a város részéről "érzéketlen és megalázó" volt. Elmondása szerint több, mint 3500 olyan embert volt, akitől 27 eurónál kevesebbet (sok esetben csupán 3,30-at) hajtattak be úgy, hogy ebből a város kasszájába csupán mintegy 80 ezer euró folyhat be, az exekútor viszont nagyságrendileg 300 ezer euróval gazdagodik. Andruskó képviselő úr a felelősök megnevezését kérte, de erre nem került sor. Keszegh Margit viszont védelmébe vette az intézkedést, mivel a város a törvényből adódóan köteles behajtani akár 3,30-at is. A behajtások idején hivatalban lévő polgármester, Stubendek László is úgy érvelt, hogy törvénysértés nem történt, de az intézkedés szerinte is lehetett volna "érzékenyebb". Bohumír Kóňa, az illetékes osztályvezető elmondta, hogy amennyiben sikerül kiiskolázni a kijelölt alkalmazottat, akkor a jövőben igyekeznek majd a hivatal által behajtani a tartozásokat. A polgármester véleménye szerint sok esetben a tartozások korábban nem voltak megfelelően kezelve és komoly pénzek vesztek így el, szükséges volt tehát a behajtási eljárások elindítása. Szerinte a korábbi gyakorlat a becsületesen fizető polgárokkal szemben nem volt igazságos. Csintalan Miklós szerint nem március végén kellett volna több, mint 4800 végrehajtást elindítania a városnak egy rimaszombati irodán keresztül úgy, hogy április 1-jétől a törvény változása miatt már nem lehetett kiválasztani a végrehajtót, azt egy elektronikus rendszer osztotta már ki véletlenszerűen. A főellenőr leginkább azt nehezményezte, hogy a tartozások behajtása nem folyamatos volt, hanem egy adott időpontra összpontosult dömpingszerűen, ami gyanússá teszi az egész eljárást.
A város, a városi cégek és intézmények előző évi gazdálkodásával foglalkozó jelentést és zárszámadást a kifogások ellenére nagy többséggel fogadta el a testület.
A parkolórendszer kiértékelése és a tervezett vállalkozói terv beterjesztése kapcsán a rendszer üzemeltetését végző Comorra Servis járulékos szervezet igazgatója, Nagy Tamás elmondta, hogy a parkolási rendet ideje megváltoztatni, kiterjeszteni a fizetett belvárosi parkolási terület nagyságát és emelni a parkolási díjakat is. Andruskó Imre a Híd-frakció nevében elutasította az áremelést, valamint a Kossuth tér és a tervezetben szereplő további utcák fizetőssé tételét. Ondrej Gajdáč és Keszegh Béla is a változtatások mellett foglalt állást, mivel szerintük a parkolási rendszer nem feltétlenül a bevételszerzést szolgálja, elsődleges célja a belváros forgalmának szabályozása, így az emelés szükségesé vált. Korpás Péter is ellenezte a díjnövelést, szerinte ezzel az emeléssel a jóval gazdagabb Győr árszintjét közelítené meg Komárom. Knirs Imre szintén csatlakozott az ellenzők táborához, szerinte a megoldást az jelentené, ha csak egy bizonyos ideig lehetne a belvárosban parkolni, hogy működjön a rotáció. Kovács Dávid szerint nem szabad átpolitizálni a témát, ha behozhat a rendszer a mainál több bevételt, hát hozzon be! Délután négy után már ingyenes lesz a parkolás, így a vásárcsarnoknál is ingyen parkolhatnak majd a vásárolni betérők, de a jövőre nézve el lehetne gondolkodni egy óra ingyenes parkolás bevezetéséről a Kossuth téri, eddig ingyenes parkolóban - mondta. Bauer Ildikó a változtatás céljának világos meghatározását hiányolta, így nem támogatta a javaslatot. Knirs Imre az ingyenes egy órát a teljes belvárosban bevezetné, sőt a parkolási idő korlátozását is elképzelhetőnek tartja, hogy egy autó ne foglalhasson egész nap egy parkolóhelyet. Patrik Ruman is támogatná a Kossuth téri egy órás ingyenes parkolást a csarnokban vásárlók számára.
A testület végül elfogadta a javaslatot azzal a módosítással, hogy a Kossuth téren egy óra parkolás ingyenes lesz.
A továbbiakban beterjesztett kérvények és egyéb anyagok szintén megkapták a szükséges támogatást.
Volt még egy fontos bejelentés, miszerint a Lehár-épület (egykori Grand kávéház, Aranyhordó, Orosz-ágencia) harmadik nekifutásra, 550 ezer euróért új tulajdonosra talált. A nyertes, a dunaszerdahelyi illetőségű, - meg nem erősített információk szerint Világi Oszkár portfóliójába tartozó - cég a jövőben szállodaként kívánja működtetni a patinás rakparti épületet.

A teljes programot ITT találják meg.

Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a tanácskozásról!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ennyi volt.

Tisztelt, KrálikTV-néző! Tisztelt, a komáromi közélet iránt érdeklődő polgár! Ahogy Kovács Ákos énekli a Bonanza Banzai egyik örökzöld dalában: valami véget ért, valami fáj. És valóban. Az ember közel másfél évtizednyi testületi tudósítói munka kényszerű befejezése után úgy érzi, hogy az élete részévé vált testületi milliő által gerjesztett, szinte utánozhatatlan adrenalinfröccs-hatás megvonása már-már szervi szintű hiányt okoz. Amit nevezhetünk akár függőségnek, illetve a hatást kiváltó ok megvonása nyomán fellépő elvonási tünetnek is. Nyilván minden függőség kezelhető, bizonyos esetekben akár gyógyítható is, így ez is, és első sorban nem is annyira rólam szól ez a történet, hanem azokról, akik e függőség rabjai a KrálikTV élő közvetítései, az én munkám által váltak. Jelentem: nincs tovább! Legalább is az eddig megszokott formában. A KrálikTV honlapján és szociális elérhetőségei által közvetített formában 2020-tól már hiába keresik majd a testületi ülések élő adását, ott m

Köszönet Hangverseny a Duna vizén

A Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezésében, Klemen Terézia és a nagylelkű támogatók, Mayer Tibor és Olláry Viktor komáromi vállalkozók  jóvoltából,  május 22-én este élő hangversenyre került sor a komáromi személykikötő mólóján a Duna 1 lakóházzal szemben, a volt vámhivatal épülete mögött, gyakorlatilag a Duna vizén. Az érsekújvári Visual Team-nek köszönhetően minőségi, többkamerás élő közvetítés keretében bárki otthonából, vagy okostelefonon szinte bárhonnan élvezhette a minőségi zenei élményt. A közvetítés a facebookon, több oldalon és magánprofilon is megosztásra került, hasonlóképpen itt a KrálikTV oldalon is követhető volt. A szervezők és támogatók ilyen formában is szerették volna kifejezni hálájukat és megbecsülésüket mindazoknak, akik a legnezehebb koronavíros időszakban, dacolva félelemmel és bizonytalansággal, kitartóan és bátran állták a sarat, kezelték, gyógyították, ellátták a betegeket, gondoskodtak a boltok, gyógyszertárak ellátásáról, nyitva tartásáról, előállí

13. testület

A komáromi képviselő-testület 13. ülésére 2019. december 12-én  13 órától került sor. A legfontosabb döntés egyértelműen a jövő évi költségvetés elfogadása volt, ami összefüggött a városvezetés által javasolt adó- és illetékemeléssel is, ami végül - számos képviselői ellenvetés és mintegy 800 petíciós aláírás ellenére - 16 szavazattal elfogadásra került. A teljes programot ITT találják meg. Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a tanácskozásról!