Ne próbáld ki!


Mifelénk is egyre terjednek az önkiszolgáló pénztárgépek, amiket a fiatalabb vásárlóközönség viszonylag gyakran és szívesen használ, mivel meggyorsítja a vásárlást és megkíméli őket a nyomasztó és idegesítő sorbanállástól.

2019-re világszerte 325 ezer kassza válik önkiszolgálóvá, és bár egyelőre Kelet-Európa nem tartozik az automatizálás élvonalába, a technológia nálunk is elég elterjedté vált. Az eszközök segíthetnek a munkaerőhiány csökkentésében, azonban egy kutatás szerint a vásárlók lopásra való hajlandósága is ugrásszerűen megnőtt általuk.

Van, akinek ilyesmi eszébe sem jutna, vannak viszont olyanok is, akik bizony kipuhatolják a rendszesr tökéletlenségéből adódó csalási lehetőségeket. Ennek részben érzelmi okai vannak, egy gépet ugyanis az emberek "nem sajnálnak" annyira, mint egy pénztárost.

És, hogy mik a leggyakoribb stiklik?
Van vevő, aki a darabszámmal trükközik, más úgy húz át több terméket, hogy a vonalkódolvasó csak egyet lásson és van, aki csak úgy tesz mintha leolvasná a terméket.

Franciaországban egy srác viszont ennél sokkal ötletesebb és nagyobb értékű lopást követett el általa. Egy playstation dobozt mért le a zoldségespultnál és ragasztotta rá a kinyomtatott vonalkódot. Így a sokszáz eurós kutyüt 9 euróért vette meg, majd adta el egy százasért. A sikeren felbuzdulva újra megpróbálta, de akkor már számítottak rá és fülöncsípték. A "kreativitásának" a jutalma négy hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetés lett. Úgyhogy nem éri meg próbálkozni!

Az eset azonban a bolttulajdonosokat óvatosságra kell, hogy intse, és inti is, mivel egyre több helyen kénytelenek embereket is tartani a gépek mellett ez pedig növeli az önkiszolgáló kasszák megtérülési idejét. Kisebb boltoknak nem is igazán éri meg ilyen pénztárgépet tartani.

(Forrás: g7.hu, europe1.fr, itcafe.hu)
Újabb Régebbi