Az IT-biztonság az önkormányzat számára is nagy kihívás!


A magyarországi vállalatok 78 százalékát érte valamilyen IT-biztonsági incidens az elmúlt 12 hónapban - közölte EY szerdán az MTI-vel, mintegy 50 vállalat- és IT-vezető körében végzett felmérése alapján.

A társaság kimutatása szerint az óvatlan munkavállalók jelentik a legnagyobb kiberkockázatot a vállalatoknak, a támadások leggyakrabban az ügyfelek vagy felhasználók adataira irányulnak (75 százalékban), ezt követik a pénzügyi információk és a stratégiai tervek megszerzését célzó akciók.

Az EY felmérésében válaszolók 28 százaléka úgy látta, cége elavult biztonsági protokollokkal rendelkezik, 38 százalékuk szerint munkavállalóik nincsenek tudatában annak, hogyan kerülhetik el a kényes információk kiszivárogtatását. A legtöbb szervezetnek nagy mértékben fejlesztenie kellene biztonsági felkészültségét, ebben pedig 40 százalék szerint a vezetői elkötelezettség, 25 százalékban a szükséges technológiai ismeretek, 22 százalékban pedig a szakemberek hiánya jelenti az akadályt - fejtették ki.

Zala Mihály, az EY kibervédelmi üzletágának vezetője a közleményben kiemelte, a dolgozók megfelelő és folyamatos képzése akár 80 százalékkal is emelheti egy vállalat biztonsági szintjét.

Hozzáteszem, hogy vélhetően nálunk sem jobb a helyzet, sőt! Főként az önkormányzati szférában, amire a munkatöltetemből kifolyólag az elmúlt 3 évben rálátásom volt.

Egy konkrét IT-biztonsági incidens, amely az új uniós szabályozás értelmében akár komoly értékű anyagi bírságot vonhat maga után, a komáromi képviselő-testületi ülésen is több ízben terítékre került, sőt rendőrségi eljárás is indult az ügyben egy névtelen feljelentés nyomán.

Ez az eset figyelmetlenség, valamint a céges és hivatali hatáskörök tisztázatlansága miatt történt, de volt olyan incidens is, amikor az egyre elterjedtebb zsarolóvírusok valamelyike miatt került bajba a hivatal. A város adatbázisait szerencsére nem érintette a támadás, de a hivatal információs rendszere több órára lebénult a ransomware-nek nevezett rosszindulatú program miatt. Mondani sem kell, hogy ez az eset is személyi mulasztás, hivatali alkalmazott tudatlansága vagy nemtörődömsége miatt fordulhatott elő.

A szerencse az, hogy a város egy ideje felhőben tárolja az adatait és futtatja a szükséges szerverkapacitást, ahol a rendszergazdák jobban fel vannak készülve az efféle támadásokra, többszintű a szerverek kibervédelme és rendszeres a teljeskörű adatmentés, ami abból adódik, hogy az ilyen nagy informatikai szolgáltató cégeknek összehasonlíthatatlanul jobbak az anyagi lehetőségei, mint mondjuk a komáromi városházi büdzsé adta bér- és IT-keret.

(Forrás: MTI)


Újabb Régebbi