Ugrás a fő tartalomra

Mit akarnak a sárgamellényesek?


A híradásokat nézve, látva a sok kiégett autót, betört kirakatot, az utcai összecsapásokat a rend őreivel azt is gondolhatnánk, hogy agresszív anarchista csürhéről van szó, akiket jó el kell verni aztán nyugi lesz. Jelentem, nem!

Ez a dolog már messze túlmutat Macronon, az ő dölyfös erőpolitikáján és a tíz egynéhány centnyi üzemagyag áremelésen. Kezd forradalmi jelleget ölteni na dolog és átszivárogni más országokba is.
Ez már régen nemcsak a francia belpolitikáról szól, ez bizony heveny dacreakció az egész nyugati "esztablismenttel" szemben. Már nem lehet őket szociális engedményekkel, a mézesmadzag lobogtatásával elnémítani, már többet, jóval többet akarnak!

De hogy mit is? Számos olyan követelésük van, ami a szélsőnek vagy radikálisnak mondott jobb és baloldal repertoárjában is megtalálható, egyébként pedig (szerintem) a 25 pontos manifesztum számos józan és támogatható tételt tartalmaz, gyakorlatilag nyílt támadást intézve a meglévő globális, kapitalista, neoliberális rend és világlátás ellen.

Lássuk a legfontosabbakat:

• alkotmányos adóplafon - 25 %
• a nyugdíjak és a szociális juttatások emelése - 40 %-kal
• a nagy bankok megszüntetése "amelyek túl nagyok ahhoz, hogy bebukhassanak", a lakossági és a befektetési "spekulatív" bankok szétválasztása
• az uzsorakamatokkal megkötött hitelszerződések eltörlése
a népszavazások eredményének alkotmányos szavatolása
• Frexit: kilépés az Unióból
a politikai lobbizás betiltása
• a nagyon gazdagok adókerülésének betiltása
• a privatizáció azonnali leállítása, a közvagyon államosítása (pl. repterek, közutak, vasúthálózat)
• az igazságszolgáltatás mindenki számára elérhető legyen
• letörni a média hatalmát és meggátolni a politika általa való befolyásolását
• meggátolni a termékek "tervezett meghibásodásait" - a jótállás 10 éves időtartamra vonatkozzon
• a nagy gyógyszergyártó cégek befolyásának csökkentése az egészségügy terén
• a génmódosított termények, a rákkeltő és hormontartalmú vegyszerek betiltása
• a francia katonák ne vegyenek részt a NATO agresszív háborúiban
• meggátolni az illegális migrációt

Králik Róbert
(Forrásanyag: The Gardian, nejvic-info.cz)


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ennyi volt.

Tisztelt, KrálikTV-néző! Tisztelt, a komáromi közélet iránt érdeklődő polgár! Ahogy Kovács Ákos énekli a Bonanza Banzai egyik örökzöld dalában: valami véget ért, valami fáj. És valóban. Az ember közel másfél évtizednyi testületi tudósítói munka kényszerű befejezése után úgy érzi, hogy az élete részévé vált testületi milliő által gerjesztett, szinte utánozhatatlan adrenalinfröccs-hatás megvonása már-már szervi szintű hiányt okoz. Amit nevezhetünk akár függőségnek, illetve a hatást kiváltó ok megvonása nyomán fellépő elvonási tünetnek is. Nyilván minden függőség kezelhető, bizonyos esetekben akár gyógyítható is, így ez is, és első sorban nem is annyira rólam szól ez a történet, hanem azokról, akik e függőség rabjai a KrálikTV élő közvetítései, az én munkám által váltak. Jelentem: nincs tovább! Legalább is az eddig megszokott formában. A KrálikTV honlapján és szociális elérhetőségei által közvetített formában 2020-tól már hiába keresik majd a testületi ülések élő adását, ott m

Köszönet Hangverseny a Duna vizén

A Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezésében, Klemen Terézia és a nagylelkű támogatók, Mayer Tibor és Olláry Viktor komáromi vállalkozók  jóvoltából,  május 22-én este élő hangversenyre került sor a komáromi személykikötő mólóján a Duna 1 lakóházzal szemben, a volt vámhivatal épülete mögött, gyakorlatilag a Duna vizén. Az érsekújvári Visual Team-nek köszönhetően minőségi, többkamerás élő közvetítés keretében bárki otthonából, vagy okostelefonon szinte bárhonnan élvezhette a minőségi zenei élményt. A közvetítés a facebookon, több oldalon és magánprofilon is megosztásra került, hasonlóképpen itt a KrálikTV oldalon is követhető volt. A szervezők és támogatók ilyen formában is szerették volna kifejezni hálájukat és megbecsülésüket mindazoknak, akik a legnezehebb koronavíros időszakban, dacolva félelemmel és bizonytalansággal, kitartóan és bátran állták a sarat, kezelték, gyógyították, ellátták a betegeket, gondoskodtak a boltok, gyógyszertárak ellátásáról, nyitva tartásáról, előállí

13. testület

A komáromi képviselő-testület 13. ülésére 2019. december 12-én  13 órától került sor. A legfontosabb döntés egyértelműen a jövő évi költségvetés elfogadása volt, ami összefüggött a városvezetés által javasolt adó- és illetékemeléssel is, ami végül - számos képviselői ellenvetés és mintegy 800 petíciós aláírás ellenére - 16 szavazattal elfogadásra került. A teljes programot ITT találják meg. Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a tanácskozásról!