Ugrás a fő tartalomra

Drága lehet a tétlenség...


Az ENSZ katowicei klímaügyi csúcsának második hetén a 32 billió dollárt mozgató nemzetközi befektetők közössége figyelmeztett a klímaváltozás gazdasági veszélyeire, ami szerintük a 2008-as válság hatásainál is sokkal pusztítóbb lehet – írja a The Guardian.

A 415 tagot számláló befektetői közösség (köztük az AXA, az Aviva és a Zürich) által aláírt globális befektetői állásfoglalás, a Global Investor Statement szerint a fosszilis termelés nemzetközi megadóztatása kellő nyomást gyakorolna az egyes országok gazdaságára a gyors zöld átállás érdekében. Erre azért volna szükség, mert, ha nem cselekszünk időben, nemcsak a bolygónkat tesszük tönkre, de a gazdaságunkat is: a Schroders nevű befektetéskezelő előrejelzése szerint éves szinten 23 billió (23 ezer milliárd) dollár veszteség a tét, ez hosszú távon négyszerese lehet a 2008-as gazdasági válság okozta kárnak.

A fosszilis tüzelőanyag kérdése nálunk is aktuális, hiszen évtizedek óta húzódik a barnaszén-bányászat leállítása, amely elégetése nemcsak káros a légkörszennyezés szempontjából, de még csak nem is nyereséges a kitermelése. Évek óta dotálni kell (mindnyájunk pénzéből) a bányászatot, hogy a privigyei régióban ne kerüljön utcára sok száz bányász és ne lehetetlenüljön el sok ezer ember, akik a az ágazatban dolgoznak vagy vállalkoznak.

Ráadásul az alobalos pénzkötegek-féle botrány óta tudjuk (vagy legalább is sejtjük), hogy a bányásztámogatási pénzek nem feltétlenül a bányászok zsebében landolnak, de ezt csak margóra.

A végső cél a széntüzelésű erőművek világszintű bezárása lenne, ami ugyan elsőre munkahelyek megszűnésével jár, de hosszú távon az átállás több állást teremtene, mint amennyi eddig van. Legalább is Thomas DiNapoli, a New York-i State Common Retirement Fund képviselője így érvelt. „Egy széndioxid-szegény gazdaság számtalan befektetési lehetőséggel kecsegtet” - mondta, hozzátéve, hogy azok, akik ignorálják a világ változásait, saját maguk alatt vágják a fát.
„A befektetők, mint ahogy a PKA is, kihátrálnak a széniparból annak pusztító következményei, alacsony hozama és egészségkárosító hatása miatt” - mondta Peter Damgaard Jensen, a dán PKA befektetési alap igazgatója.

A befektetők szorgalmazzák a széniparon túl az olaj- és földgáziparnak nyújtott állami támogatások beszüntetését is. Az ENSZ szerint csak ezzel a lépéssel 2030-ra 10 százalékkal csökkenne a világ széndioxid-kibocsátása. Persze nem mindenki ért egyet a szén mellőzésével: az amerikai kormány képviselete a „tiszta szén” mellett teszi le a voksát, várhatóan a csúcson is ezzel a eljárással érvelnek majd. Ráadásul Kína energiaigénye is óriási, amit nem feltétlenül tudnak, vagy lehet a szén teljes kiiktatásával megoldani.

Meglátjuk, belátható időn belül sikerül-e előre lépni ez ügyben, beleértve szűkebb pátriánkat is. Ha nem, akkor bizony jócskán megbonyolíthatjuk, sőt akár meg is keseríthetjük gyermekeink és unokáink életét az egyelőre zöld bolygón.

Králik Róbert
(Kép és forrásanyag: The Gardian, Forbes)


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ennyi volt.

Tisztelt, KrálikTV-néző! Tisztelt, a komáromi közélet iránt érdeklődő polgár! Ahogy Kovács Ákos énekli a Bonanza Banzai egyik örökzöld dalában: valami véget ért, valami fáj. És valóban. Az ember közel másfél évtizednyi testületi tudósítói munka kényszerű befejezése után úgy érzi, hogy az élete részévé vált testületi milliő által gerjesztett, szinte utánozhatatlan adrenalinfröccs-hatás megvonása már-már szervi szintű hiányt okoz. Amit nevezhetünk akár függőségnek, illetve a hatást kiváltó ok megvonása nyomán fellépő elvonási tünetnek is. Nyilván minden függőség kezelhető, bizonyos esetekben akár gyógyítható is, így ez is, és első sorban nem is annyira rólam szól ez a történet, hanem azokról, akik e függőség rabjai a KrálikTV élő közvetítései, az én munkám által váltak. Jelentem: nincs tovább! Legalább is az eddig megszokott formában. A KrálikTV honlapján és szociális elérhetőségei által közvetített formában 2020-tól már hiába keresik majd a testületi ülések élő adását, ott m

Köszönet Hangverseny a Duna vizén

A Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezésében, Klemen Terézia és a nagylelkű támogatók, Mayer Tibor és Olláry Viktor komáromi vállalkozók  jóvoltából,  május 22-én este élő hangversenyre került sor a komáromi személykikötő mólóján a Duna 1 lakóházzal szemben, a volt vámhivatal épülete mögött, gyakorlatilag a Duna vizén. Az érsekújvári Visual Team-nek köszönhetően minőségi, többkamerás élő közvetítés keretében bárki otthonából, vagy okostelefonon szinte bárhonnan élvezhette a minőségi zenei élményt. A közvetítés a facebookon, több oldalon és magánprofilon is megosztásra került, hasonlóképpen itt a KrálikTV oldalon is követhető volt. A szervezők és támogatók ilyen formában is szerették volna kifejezni hálájukat és megbecsülésüket mindazoknak, akik a legnezehebb koronavíros időszakban, dacolva félelemmel és bizonytalansággal, kitartóan és bátran állták a sarat, kezelték, gyógyították, ellátták a betegeket, gondoskodtak a boltok, gyógyszertárak ellátásáról, nyitva tartásáról, előállí

13. testület

A komáromi képviselő-testület 13. ülésére 2019. december 12-én  13 órától került sor. A legfontosabb döntés egyértelműen a jövő évi költségvetés elfogadása volt, ami összefüggött a városvezetés által javasolt adó- és illetékemeléssel is, ami végül - számos képviselői ellenvetés és mintegy 800 petíciós aláírás ellenére - 16 szavazattal elfogadásra került. A teljes programot ITT találják meg. Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a tanácskozásról!