Drága lehet a tétlenség...


Az ENSZ katowicei klímaügyi csúcsának második hetén a 32 billió dollárt mozgató nemzetközi befektetők közössége figyelmeztett a klímaváltozás gazdasági veszélyeire, ami szerintük a 2008-as válság hatásainál is sokkal pusztítóbb lehet – írja a The Guardian.

A 415 tagot számláló befektetői közösség (köztük az AXA, az Aviva és a Zürich) által aláírt globális befektetői állásfoglalás, a Global Investor Statement szerint a fosszilis termelés nemzetközi megadóztatása kellő nyomást gyakorolna az egyes országok gazdaságára a gyors zöld átállás érdekében. Erre azért volna szükség, mert, ha nem cselekszünk időben, nemcsak a bolygónkat tesszük tönkre, de a gazdaságunkat is: a Schroders nevű befektetéskezelő előrejelzése szerint éves szinten 23 billió (23 ezer milliárd) dollár veszteség a tét, ez hosszú távon négyszerese lehet a 2008-as gazdasági válság okozta kárnak.

A fosszilis tüzelőanyag kérdése nálunk is aktuális, hiszen évtizedek óta húzódik a barnaszén-bányászat leállítása, amely elégetése nemcsak káros a légkörszennyezés szempontjából, de még csak nem is nyereséges a kitermelése. Évek óta dotálni kell (mindnyájunk pénzéből) a bányászatot, hogy a privigyei régióban ne kerüljön utcára sok száz bányász és ne lehetetlenüljön el sok ezer ember, akik a az ágazatban dolgoznak vagy vállalkoznak.

Ráadásul az alobalos pénzkötegek-féle botrány óta tudjuk (vagy legalább is sejtjük), hogy a bányásztámogatási pénzek nem feltétlenül a bányászok zsebében landolnak, de ezt csak margóra.

A végső cél a széntüzelésű erőművek világszintű bezárása lenne, ami ugyan elsőre munkahelyek megszűnésével jár, de hosszú távon az átállás több állást teremtene, mint amennyi eddig van. Legalább is Thomas DiNapoli, a New York-i State Common Retirement Fund képviselője így érvelt. „Egy széndioxid-szegény gazdaság számtalan befektetési lehetőséggel kecsegtet” - mondta, hozzátéve, hogy azok, akik ignorálják a világ változásait, saját maguk alatt vágják a fát.
„A befektetők, mint ahogy a PKA is, kihátrálnak a széniparból annak pusztító következményei, alacsony hozama és egészségkárosító hatása miatt” - mondta Peter Damgaard Jensen, a dán PKA befektetési alap igazgatója.

A befektetők szorgalmazzák a széniparon túl az olaj- és földgáziparnak nyújtott állami támogatások beszüntetését is. Az ENSZ szerint csak ezzel a lépéssel 2030-ra 10 százalékkal csökkenne a világ széndioxid-kibocsátása. Persze nem mindenki ért egyet a szén mellőzésével: az amerikai kormány képviselete a „tiszta szén” mellett teszi le a voksát, várhatóan a csúcson is ezzel a eljárással érvelnek majd. Ráadásul Kína energiaigénye is óriási, amit nem feltétlenül tudnak, vagy lehet a szén teljes kiiktatásával megoldani.

Meglátjuk, belátható időn belül sikerül-e előre lépni ez ügyben, beleértve szűkebb pátriánkat is. Ha nem, akkor bizony jócskán megbonyolíthatjuk, sőt akár meg is keseríthetjük gyermekeink és unokáink életét az egyelőre zöld bolygón.

Králik Róbert
(Kép és forrásanyag: The Gardian, Forbes)


Újabb Régebbi