alakuló ülés


Az újonnan megválasztott komáromi képviselő-testület első, alakuló ülésére 2018. december 6-án 13 órától került sor a patinás Tiszti pavilon dísztermében.

A ciklus első ülésén Stubendek László, leköszönő városvezető bevezetője után a helyi választási bizottság nevében Dobi Róbert mérnök ismertette a november 10-ei önkormányzati választás hivatalos eredményét, majd a 25 városatya átvette a mandátumszerzést bizonyító okmányát. Ezt követően az új polgármester, Keszegh Béla (független) és a megválasztott képviselők nyilvánosan felesküdtek a város és polgárai szolgálatára, valamint a törvények betartására, majd az eskü szövegét kézjegyükkel is ellátták.
Keszegh Béla ünnepi beszéde után kezdetét vette az ülés munkajellegű része. Az új testület jóváhagyta a városi tanács tagjait, valamint a szakbizottságok elnökeit. A választások eredményeként a pártoknak (Most-Híd - 4 képviselője van, MKP - három mandátumot szerzett) egy-egy hely jutott a nyolctagú tanácsban, hasonlóképpen a hét állandó bizottság egy-egy elnöki posztját töltheti majd be jelöltjük. A szakbizottságok 9 taggal dolgoznak majd, ahol az imént vázolt erőviszonyok mentén delegálnak majd tagokat az egyes frakciók. A legtöbb tagot itt is a függetlenek adják majd (18 mandátummal rendelkeznek). A tanácstagok és a bizottsági elnökök nevét az ITT megtekinthető program tartalmazza.
Ami titok maradt egészen az alakuló ülés záró részéig, a konkrét név elhangzásáig, az a második alpolgármester személye volt. Végül kiderült, hogy az új polgármester egy főállású alpolgármesterrel, Varga Tamással (független) és egy részmunkaidős helyettessel szeretné vezetni a várost. Ez a személy - talán sokak meglepetésére - Ondrej Gajdáč (független) lett. A szlovák gimnázium igazgatója félállásban marad az intézmény direktora, de részmunkaidőben már hivatalból a város ügyeivel foglalkozik majd. Amint az új polgármester indoklásában elmondta, ezzel a komáromi szlovákságnak és a sportolóknak, valamint a sportszerető közösségnek (Gajdáč úr aktív sportoló és országos szintű sportvezető is volt) kíván méltó helyet és kellő teret biztosítani a város szűkebb vezetésében.

Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a testületi ülésről!


Írj megjegyzést!

Újabb Régebbi