Ugrás a fő tartalomra

Kiska első jópontja...


Őszinte leszek, annó én is őrá szavaztam. Természetesen csak a második körben! Ez a mi sorsunk, általában csak rossz és rosszabb döntés között választhatunk. 2014-ben a tátrai jó angyal tűnt a kevésbé rossz megoldásnak.

Később azonban meg kellett bánnom a döntésemet. Andrej Kiska sajnos nem igazán foglalkozott a mi problémáinkkal, ezt az ágendát nem tartotta fontosnak sem ő, sem a tanácsadói kara. Felér az a mintegy százezernyi magyar szavazat a "magyarsimogatás" miatt esetleg elpártoló több százezer szlovák szavazóval? Talán erre a kérdésre nemmel válaszoltak maguknak az elnöki kancellária spindoktorai.

Járt ugyan személyesen Komáromban is, szépen mosolygott, tárgyalt a városvezetéssel, sétált egy rövidet a napfényes belvárosban, váltott pár szót a viszonylag nagyszámú és - akkor még - lelkes pórnéppel, majd luxuskocsiba ült és elviharzott. A kisebbségi jogok és a felvidéki magyarság jogos igényei fel sem merültek a látogatás során. Délen minden szép és jó, gond egy szál se! - gondolhatta a híradásokat néző szlovák többség.

Ahogy teltek az évek, az angyali imázs kissé megkopott. Ezt támaszthatja alá az is, hogy az idei komáromi látogatása során - az elsőhöz képest - már érezhetően kisebb volt a polgárok érdeklődése iránta. Az állandó, és olykor meglehetősen durva harca a Smer párttal és annak vezetőjével, a kormányfő Ficoval, bizony az ő megítélését is árnyalta kissé. Számos visszás ügye került, ilyen-olyan módon napvilágra (az állítólag uzsorakamatokat számlázó korábbi cégei, a megkérdőjelezhető jogosságú poprádi repülőútjai, a feltételezett telekvásárlási mutyija és adócsalási ügye, a telehányt kormánygép ügye stb.). Hogy joggal, vagy jogtalanul bántották-e, azt nem tudjuk, nem tudhatjuk, mivel államelnöki immunitása az ügyek rendőrségi kivizsgálását és bíróság általi megítélését nem tette lehetővé. A vádak súlyosak, de amíg nincs ezen ügyekben jogerős bírósági döntés, addig őt is - mint mindenki mást - megilleti az ártatlanság vélelme.
De nem - csak - emiatt vált számomra elfogadhatatlanná! Ami nálam véglegesen kiverte a biztosítékot, az a migrációs ügyekben képviselt balliberális álláspontja volt! Nem is kívánom hosszasan taglalni a dolgot, a jelenleg a belpolitikát felkavaró Lajčák-ügy kapcsán a témát bőségesen tárgyalja a sajtó.

A sok negatívum mellett azonban egy kis pozitívum is történt Kiska elnökkel kapcsolatban a napokban. A korrektség pedig úgy diktálja, hogy erről sem feledkezzünk meg! Nagyon tetszett, hogy a 12 év után a magyar hatóságok által lezárt Hedvig-ügy kapcsán fogadta és erkölcsi támogatásáról biztosította az immár jogerősen felmentett, azaz - immár bátran kijelenthető - az államhatalom által jogtalanul vegzált magyar (akkori) diáklányt. Nem elég, hogy a magyarsága miatt a nyitrai sovén fiatalok megverték és megszégyenítették, a Kaliňák miniszter vezette belügy hazugnak nevezve alázta meg, majd végeláthatatlan igazságszolgáltatási kálvária lett az osztályrésze.
Szerencsére végre vége szakadhatott az immár magyar állampolgár Žák Malina Hedvig szenvedésének.

Kiska elnök ezzel a tettével szép gesztust gyakorolt, amihez csak gratulálni tudok neki!

Králik Róbert

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ennyi volt.

Tisztelt, KrálikTV-néző! Tisztelt, a komáromi közélet iránt érdeklődő polgár! Ahogy Kovács Ákos énekli a Bonanza Banzai egyik örökzöld dalában: valami véget ért, valami fáj. És valóban. Az ember közel másfél évtizednyi testületi tudósítói munka kényszerű befejezése után úgy érzi, hogy az élete részévé vált testületi milliő által gerjesztett, szinte utánozhatatlan adrenalinfröccs-hatás megvonása már-már szervi szintű hiányt okoz. Amit nevezhetünk akár függőségnek, illetve a hatást kiváltó ok megvonása nyomán fellépő elvonási tünetnek is. Nyilván minden függőség kezelhető, bizonyos esetekben akár gyógyítható is, így ez is, és első sorban nem is annyira rólam szól ez a történet, hanem azokról, akik e függőség rabjai a KrálikTV élő közvetítései, az én munkám által váltak. Jelentem: nincs tovább! Legalább is az eddig megszokott formában. A KrálikTV honlapján és szociális elérhetőségei által közvetített formában 2020-tól már hiába keresik majd a testületi ülések élő adását, ott m

Köszönet Hangverseny a Duna vizén

A Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezésében, Klemen Terézia és a nagylelkű támogatók, Mayer Tibor és Olláry Viktor komáromi vállalkozók  jóvoltából,  május 22-én este élő hangversenyre került sor a komáromi személykikötő mólóján a Duna 1 lakóházzal szemben, a volt vámhivatal épülete mögött, gyakorlatilag a Duna vizén. Az érsekújvári Visual Team-nek köszönhetően minőségi, többkamerás élő közvetítés keretében bárki otthonából, vagy okostelefonon szinte bárhonnan élvezhette a minőségi zenei élményt. A közvetítés a facebookon, több oldalon és magánprofilon is megosztásra került, hasonlóképpen itt a KrálikTV oldalon is követhető volt. A szervezők és támogatók ilyen formában is szerették volna kifejezni hálájukat és megbecsülésüket mindazoknak, akik a legnezehebb koronavíros időszakban, dacolva félelemmel és bizonytalansággal, kitartóan és bátran állták a sarat, kezelték, gyógyították, ellátták a betegeket, gondoskodtak a boltok, gyógyszertárak ellátásáról, nyitva tartásáról, előállí

13. testület

A komáromi képviselő-testület 13. ülésére 2019. december 12-én  13 órától került sor. A legfontosabb döntés egyértelműen a jövő évi költségvetés elfogadása volt, ami összefüggött a városvezetés által javasolt adó- és illetékemeléssel is, ami végül - számos képviselői ellenvetés és mintegy 800 petíciós aláírás ellenére - 16 szavazattal elfogadásra került. A teljes programot ITT találják meg. Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a tanácskozásról!