Kiska első jópontja...


Őszinte leszek, annó én is őrá szavaztam. Természetesen csak a második körben! Ez a mi sorsunk, általában csak rossz és rosszabb döntés között választhatunk. 2014-ben a tátrai jó angyal tűnt a kevésbé rossz megoldásnak.

Később azonban meg kellett bánnom a döntésemet. Andrej Kiska sajnos nem igazán foglalkozott a mi problémáinkkal, ezt az ágendát nem tartotta fontosnak sem ő, sem a tanácsadói kara. Felér az a mintegy százezernyi magyar szavazat a "magyarsimogatás" miatt esetleg elpártoló több százezer szlovák szavazóval? Talán erre a kérdésre nemmel válaszoltak maguknak az elnöki kancellária spindoktorai.

Járt ugyan személyesen Komáromban is, szépen mosolygott, tárgyalt a városvezetéssel, sétált egy rövidet a napfényes belvárosban, váltott pár szót a viszonylag nagyszámú és - akkor még - lelkes pórnéppel, majd luxuskocsiba ült és elviharzott. A kisebbségi jogok és a felvidéki magyarság jogos igényei fel sem merültek a látogatás során. Délen minden szép és jó, gond egy szál se! - gondolhatta a híradásokat néző szlovák többség.

Ahogy teltek az évek, az angyali imázs kissé megkopott. Ezt támaszthatja alá az is, hogy az idei komáromi látogatása során - az elsőhöz képest - már érezhetően kisebb volt a polgárok érdeklődése iránta. Az állandó, és olykor meglehetősen durva harca a Smer párttal és annak vezetőjével, a kormányfő Ficoval, bizony az ő megítélését is árnyalta kissé. Számos visszás ügye került, ilyen-olyan módon napvilágra (az állítólag uzsorakamatokat számlázó korábbi cégei, a megkérdőjelezhető jogosságú poprádi repülőútjai, a feltételezett telekvásárlási mutyija és adócsalási ügye, a telehányt kormánygép ügye stb.). Hogy joggal, vagy jogtalanul bántották-e, azt nem tudjuk, nem tudhatjuk, mivel államelnöki immunitása az ügyek rendőrségi kivizsgálását és bíróság általi megítélését nem tette lehetővé. A vádak súlyosak, de amíg nincs ezen ügyekben jogerős bírósági döntés, addig őt is - mint mindenki mást - megilleti az ártatlanság vélelme.
De nem - csak - emiatt vált számomra elfogadhatatlanná! Ami nálam véglegesen kiverte a biztosítékot, az a migrációs ügyekben képviselt balliberális álláspontja volt! Nem is kívánom hosszasan taglalni a dolgot, a jelenleg a belpolitikát felkavaró Lajčák-ügy kapcsán a témát bőségesen tárgyalja a sajtó.

A sok negatívum mellett azonban egy kis pozitívum is történt Kiska elnökkel kapcsolatban a napokban. A korrektség pedig úgy diktálja, hogy erről sem feledkezzünk meg! Nagyon tetszett, hogy a 12 év után a magyar hatóságok által lezárt Hedvig-ügy kapcsán fogadta és erkölcsi támogatásáról biztosította az immár jogerősen felmentett, azaz - immár bátran kijelenthető - az államhatalom által jogtalanul vegzált magyar (akkori) diáklányt. Nem elég, hogy a magyarsága miatt a nyitrai sovén fiatalok megverték és megszégyenítették, a Kaliňák miniszter vezette belügy hazugnak nevezve alázta meg, majd végeláthatatlan igazságszolgáltatási kálvária lett az osztályrésze.
Szerencsére végre vége szakadhatott az immár magyar állampolgár Žák Malina Hedvig szenvedésének.

Kiska elnök ezzel a tettével szép gesztust gyakorolt, amihez csak gratulálni tudok neki!

Králik Róbert

Írj megjegyzést!

Újabb Régebbi