41. testület


A komáromi önkormányzat 41. testületi ülésére 2018. május 10-én 13 órától került sor.

Az ülés legfontosabb pontja a város és a városi cégek és intézmények előző évi gazdálkodásának kiértékelése és jövőbeni működtetésének, igazgatásának megvitatása volt. Különös tekintettel az idősek otthona körül kialakult feszült helyzetre.
Az ülés - a szokásos programmódosítás után - a képviselők interpellációival kezdődött. Ez meg is adta az alaphangot és kialakította a "kellő" feszültséget azt azt követő város- és városi céggazdálkodási pontokhoz. A város múlt évi gazdálkodása nem váltott ki különösebben éles szócsatákat, az idősek otthonában uralkodó, egyesek szerint vészhelyzet viszont annál inkább.
A többórás vita középpontjában a város főellenőre, Csintalan Miklós által kidolgozott jelentés állt, amely számos hiányosságra, visszásságra világított rá. A testület gyakorlatilag két táborra szakadt. Azokra, akik bírálták a helyzetet és mielőbbi változást követeltek nem kendőzve el a jelenlegi igazgató asszony, Polgár Hedvig felelősségét sem, illetve azokra, akik a problémák mögött a megörökölt rendszer hibáit és a nem túl hatékony energiagazdálkodást látták, láttatták, ismételten felvetve az intézmény leválasztását a távhő-rendszerről. Véleményük szerint saját kazánház létesítésével hatékonyabb lenne az épületegyüttes fűtése, ami mintegy évi 80 ezer euró megtakarítást jelentene. A bírálók, a főellenőri anyagra hivatkozva azt hangsúlyozták, hogy más városokban hasonló nagyságú és munkatöltetű intézmények képesek az önkormányzat hozzájárulása nélkül is hatékonyan és megfelelő színvonalon működni. Városunkban az éves támogatás összege 160 ezer euró.
A hosszú, helyenként durva beszólásokkal és maró szarkazmussal tarkított vita végén személyes jellegű konzekvenciát nem lehetett levonni az ügy kapcsán, mivel a plénum fele-fele arányban megoszlott a kérdésben, a 7 igenlő szavazat (a 7 tartózkodó és két nem szavazó képviselővel szemben) a jelentés elfogadására sem volt elég, így nyilvánvalóvá vált, hogy ebben a ciklusban az intézményvezető minden bizonnyal marad a helyén.
Az ülés programját ezúttal sem sikerült kimeríteni, így jövő héten szerdán, 15 órától ismét randevút adnak egymásnak a városatyák.

Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a testületi ülésről!

Az ülés programját és a megvitatandó anyagok jegyzékét ITT találják meg.


Írj megjegyzést!

Újabb Régebbi