41. testület - folytatás


A komáromi önkormányzat 41. testületi ülésének folytatására 2018. május 16-án 15 órától került sor.

Az előző ülés legfontosabb pontja a város és a városi cégek és intézmények előző évi gazdálkodásának kiértékelése és jövőbeni működtetésének, igazgatásának megvitatása volt. Különös tekintettel az idősek otthona körül kialakult feszült helyzetre, amely kapcsán hosszú és szenvedélyes vita alakult ki, de a szavazás végül nyilvánvalóvá tette, hogy ebben a ciklusban nagyobb horderejű változások nem várhatók az intézmény élén.

A folytatásban további zárszámadások is napirendre kerültek, többek között a KOMVaK vízgazdálkodási és a Comorra Servis ingatlankezelő cégé, de mindkettő esetében komolyabb fenntartások nélkül hagyták jóvá a képviselők az előző évi gazdálkodást.

Nagyobb vita egy gadóci telekeladással kapcsolatban alakult ki. Boncsek Attila vállalkozó az általa képviselt lakóparki projekt részére kívánt egy városi telket megvásárolni a testület által meghatározott pontértéknél alacsonyabb áron, ami a vállalkozó elmondása szerint nagyjából megegyezik az általuk elkészíttetett felértékeléssel. További érvként felvetette, hogy olyan telekről van szó, amelyen számos lepusztult gazdasági épület áll, amit költségesen el kell távolíttatniuk és az infrastrukturális beruházásokat is meg kell valósítaniuk.
A testület végül - szűk többséggel - elfogadta az ingatlan eladását, de a szavazás után többen megjegyezték, hogy a város nem csinált jó üzletet. Amennyiben a polgármester úr is úgy gondolja, hogy az eladás a város részére kifejezetten előnytelen, akkor vétót emelhet a döntéssel kapcsolatban.
Meglátjuk, hogy az egyes vélemények szerint többszáz ezer eurós veszteséggel eladott ingatlan végül a vásárló tulajdonába kerül vagy sem.
Az ügy kapcsán szükséges megjegyezni, hogy egyes képviselők már jó ideje kifogásolják a városi pontérték túlzottságát, hogy bizony annyiért, amennyit a város kér az ingatlanokért, senki nem fog venni semmit. Viszont azt is szem előtt kell tartami, hogy a pénzügyi világválság lecsengése óta az építőipar egyre növekszik, így az ingatlanok értéke is nő és hamarosan eléri - sőt egyesek szerint talán túl is szárnyalja - a válság előtti szintet.
Egyebek mellett szó volt még a városi tömegközlekedés biztosításának kérdésköréről is. Egyes képviselők felvetették a hétvégi buszos tömegközlekedés taxikkal való kiváltásának lehetőségét.

Az ülés végén, az egyéb programpont kapcsán, a képviselők számos kritikával éltek a városvezetés irányába, de ezúttal két dicsérő megnyilatkozás is elhangzott.

Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a testületi ülésről!

Az ülés programját és a megvitatandó anyagok jegyzékét ITT találják meg.


Írj megjegyzést!

Újabb Régebbi