34. testület - folytatás


A komáromi önkormányzat 34. ülésének folytatására 2017. június 29-én 13 órától került sor.


Az előző ülésen a leghevesebb (ám, mint kiderült, meddő) vita az új Duna-híd tervezett megépítése nyomán a városon áthaladó tehetforgalom valószínűsíthető megnövekedése miatt szükséges északi elkerülő út nyomvonala körül alakult ki.
Az ülés folytatásán a másik sarkalatos probléma megoldásának veselkednek (volna) neki a városatyák és városanyák, mégpedig a volt poliklinika épülete felújítási, hasznosítási koncepciójának. Eddig leginkább Knirs Imre alpolgármester (csúnya szóval élve) forszírozta az épület felújításának és tartalommal való megtöltésének ügyét a határ innenső, de főként túlsó oldalán. Most, hogy a felújításra szükséges mintegy 5 millió eurónak megfelelő forint karnyújtásnyi közelségbe került, mások is becsatlakoztak a pénzért folytatott ádáz harcba. Elsőként a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont vezetője által létrehívott nonprofit szervezet (a katolikusok), majd kisvártatva kopogni kezdett a képzeletbeli poliklinika-kapu ajtaján a komáromi székhelyű pedagógusszövetség is az egyetemmel és a reformátusokkal társulva. Mindnyájan főként közérdekű kihasználtságot álmodtak meg az épületnek. A kérdés viszont az, hogy az ilyenfajta tevékenység képes lesz-e eltartani ezt a mintegy 5 ezer négyzetméternyi alapterületű épületet. A leglényegesebb különbség (a kihasználtság tartalmán kívül) a három beadvány között a tulajdonviszony kapcsán van. Knirs Imre beadványa esetében a város lenne a tulajdonos, a katolikusok esetében eladásra kerülne az épület szimbolikus áron, a reformátusok pedig hosszú távú bérletben gondolkodnak.
A döntés azonban ezúttal is elmaradt, az érdeklődő felek ugyan is július 3-án, hétfőn találkoznak a városvezetéssel és próbálnak majd egyezségre jutni, a kért kihasználási tartalmat és tevékenységet közös nevezőre hozni. Ezen tárgyalás kimenetele függvényében a polgármester úr vélhetően rendkívüli testületi ülést hív majd össze.
Szintén nem született döntés a jégkorongszövetség által az Eötvös utcai iskola szomszédságában megépítendő tan-hokicsarnok létesítésének jóváhagyásáról, mivel az évi 150 ezer eurós fenntartási költséget a képviselők elég soknak találták. Főként annak tudatában, hogy a város 40 évre kötelezné el magát. Igaz, a jégpálya bérbedásából (amatőr hokicsapatoknak és baráti társaságoknak) befolyhatna némi pénz és vélhetően a jelenlegi jégpályát sem működtetné tovább a város, ami mintegy 80 ezer eurót emészt fel évente, de a szerződés kézhezvételéig elnapolták a kérdést a helyi döntéshozók.
A testület legfontosabb döntése a beruházási alap apróra váltása volt. Hosszú vita után sikerült úgy elosztani a pénzt, hogy még maradt is. Hat ezer eurót sikerült a tartalékalapba áthelyezni. Persze nem mindenki elégedettségére született meg a végső döntés, hiszen számos beruházás, kellő forrás hiánya miatt, nem valósulhat meg. Talán majd jövőre...
Sikerült végre a vagyonjogi kérvényeket is átvenni, amire a polgárok már jó ideje vártak.
Két pont így is elmaradt, de azt a legközelebbi rendes vagy rendkívüli időpontban összehívott ülésen tárgyalják majd meg a képviselők.

Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a testületi ülésről!

Az ülés programját és a megvitatandó anyagok jegyzékét ITT találják meg.

Írj megjegyzést!

Újabb Régebbi