Ugrás a fő tartalomra

30. testület - 1. folytatás (KOMVaK-ügy)


A komáromi önkormányzat 30. ülésének folytatására 2017. március 16-án 13 órától került sor.

Az előző ülésen elnapolt KOMVaK-ügy, azaz a hitelező Hass Kft. és a városi víz- és csatornaművek között kötendő hitelrendezési szerződés tárgyalása volt a testületi ülés egyetlen pontja, amely mintegy hatórás, helyenként indulatos, de mindenképp kimerítő vita után végül a javaslat jóváhagyásával zárult. Ezzel a döntéssel a testület többsége elismerte a Hass cég minden követelését a KOMVaK-kal szemben - azokat is, amelyeket korábban bírósági úton próbált semmissé nyilváníttatni a városi cég - és 21 évig leterhelte a városi cég, ezáltal a város költségvetését mintegy havi 20 ezer euróval. A város így a kölcsön alapösszegén túl évi 3,6 % kamatot fizet majd ki, aminek fejében a hitelező cég eltekint a késedelmi és büntetőkamatok kifizetésétől. Az így elismert tartozás összege mintegy 3,4 millió euró, amiből a kamatok mintegy 1,3 millió eurós összeget tesznek ki.
A másik oldalon viszont ezzel a döntéssel - a Hass cég részéről - elhárult a KOMVaK-kal szembeni csődeljárás megindításának a veszélye. Viszont amennyiben a KOMVaK akár csak egy havi részlet fizetését elmulasztja, vagy késik a havi törlesztéssel, a hitelező végrehajtás útján követelheti az egész tartozás összegének azonnali kifizetését.
A vita során az egyik oldalon a fő érv az volt, hogy senki nem tudja, hogy a most elismerendő tartozásállomány valóban azt az értéket képviseli-e, ami az egyezségben szerepel (ennek kiderítésére érdekében többen teljes átvilágítást szorgalmaztak a döntés meghozása előtt), a másik oldalon pedig a cég megmentését és a mintegy 16 millió eurós uniós támogatás visszafizetésének veszélyét hangoztatták a szerződés megkötését támogató képviselők, a cégek vezetői (Patrik Ruman a KOMVaK és Eduard Huňady a Hass cég részéről), valamint a KOMVaK jogi képviselője. A hivatal jogi tanácsadója viszont kijelentette, hogy ő nem tartana a csődvédelem elrendeléséről.

Az ülés programján szereplő egyéb pontok tárgyalására már nem marad sem idő, sem energia, így a folytatásra március 24-én 13 órától kerül sor, ami a 30. ülés immár harmadik felvonása lesz.

Az ülés programját és a megvitatandó anyagok jegyzékét ITT találják meg.

Nézzék meg élő közvetítésünket a testületi ülésről felvételről!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ennyi volt.

Tisztelt, KrálikTV-néző! Tisztelt, a komáromi közélet iránt érdeklődő polgár!

Ahogy Kovács Ákos énekli a Bonanza Banzai egyik örökzöld dalában: valami véget ért, valami fáj.

És valóban.

Az ember közel másfél évtizednyi testületi tudósítói munka kényszerű befejezése után úgy érzi, hogy az élete részévé vált testületi milliő által gerjesztett, szinte utánozhatatlan adrenalinfröccs-hatás megvonása már-már szervi szintű hiányt okoz. Amit nevezhetünk akár függőségnek, illetve a hatást kiváltó ok megvonása nyomán fellépő elvonási tünetnek is.
Nyilván minden függőség kezelhető, bizonyos esetekben akár gyógyítható is, így ez is, és első sorban nem is annyira rólam szól ez a történet, hanem azokról, akik e függőség rabjai a KrálikTV élő közvetítései, az én munkám által váltak. Jelentem: nincs tovább!
Legalább is az eddig megszokott formában. A KrálikTV honlapján és szociális elérhetőségei által közvetített formában 2020-tól már hiába keresik majd a testületi ülések élő adását, ott már nem fogják…

Köszönet Hangverseny a Duna vizén

A Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezésében, Klemen Terézia és a nagylelkű támogatók, Mayer Tibor és Olláry Viktor komáromi vállalkozók jóvoltából, május 22-én este élő hangversenyre került sor a komáromi személykikötő mólóján a Duna 1 lakóházzal szemben, a volt vámhivatal épülete mögött, gyakorlatilag a Duna vizén.

Az érsekújvári Visual Team-nek köszönhetően minőségi, többkamerás élő közvetítés keretében bárki otthonából, vagy okostelefonon szinte bárhonnan élvezhette a minőségi zenei élményt. A közvetítés a facebookon, több oldalon és magánprofilon is megosztásra került, hasonlóképpen itt a KrálikTV oldalon is követhető volt.

A szervezők és támogatók ilyen formában is szerették volna kifejezni hálájukat és megbecsülésüket mindazoknak, akik a legnezehebb koronavíros időszakban, dacolva félelemmel és bizonytalansággal, kitartóan és bátran állták a sarat, kezelték, gyógyították, ellátták a betegeket, gondoskodtak a boltok, gyógyszertárak ellátásáról, nyitva tartásáról, előállították,…

13. testület

A komáromi képviselő-testület 13. ülésére 2019. december 12-én 13 órától került sor.

A legfontosabb döntés egyértelműen a jövő évi költségvetés elfogadása volt, ami összefüggött a városvezetés által javasolt adó- és illetékemeléssel is, ami végül - számos képviselői ellenvetés és mintegy 800 petíciós aláírás ellenére - 16 szavazattal elfogadásra került.

A teljes programot ITT találják meg.

Nézzék meg élő közvetítésünk felvételét a tanácskozásról!