30. testület - 1. folytatás (KOMVaK-ügy)


A komáromi önkormányzat 30. ülésének folytatására 2017. március 16-án 13 órától került sor.

Az előző ülésen elnapolt KOMVaK-ügy, azaz a hitelező Hass Kft. és a városi víz- és csatornaművek között kötendő hitelrendezési szerződés tárgyalása volt a testületi ülés egyetlen pontja, amely mintegy hatórás, helyenként indulatos, de mindenképp kimerítő vita után végül a javaslat jóváhagyásával zárult. Ezzel a döntéssel a testület többsége elismerte a Hass cég minden követelését a KOMVaK-kal szemben - azokat is, amelyeket korábban bírósági úton próbált semmissé nyilváníttatni a városi cég - és 21 évig leterhelte a városi cég, ezáltal a város költségvetését mintegy havi 20 ezer euróval. A város így a kölcsön alapösszegén túl évi 3,6 % kamatot fizet majd ki, aminek fejében a hitelező cég eltekint a késedelmi és büntetőkamatok kifizetésétől. Az így elismert tartozás összege mintegy 3,4 millió euró, amiből a kamatok mintegy 1,3 millió eurós összeget tesznek ki.
A másik oldalon viszont ezzel a döntéssel - a Hass cég részéről - elhárult a KOMVaK-kal szembeni csődeljárás megindításának a veszélye. Viszont amennyiben a KOMVaK akár csak egy havi részlet fizetését elmulasztja, vagy késik a havi törlesztéssel, a hitelező végrehajtás útján követelheti az egész tartozás összegének azonnali kifizetését.
A vita során az egyik oldalon a fő érv az volt, hogy senki nem tudja, hogy a most elismerendő tartozásállomány valóban azt az értéket képviseli-e, ami az egyezségben szerepel (ennek kiderítésére érdekében többen teljes átvilágítást szorgalmaztak a döntés meghozása előtt), a másik oldalon pedig a cég megmentését és a mintegy 16 millió eurós uniós támogatás visszafizetésének veszélyét hangoztatták a szerződés megkötését támogató képviselők, a cégek vezetői (Patrik Ruman a KOMVaK és Eduard Huňady a Hass cég részéről), valamint a KOMVaK jogi képviselője. A hivatal jogi tanácsadója viszont kijelentette, hogy ő nem tartana a csődvédelem elrendeléséről.

Az ülés programján szereplő egyéb pontok tárgyalására már nem marad sem idő, sem energia, így a folytatásra március 24-én 13 órától kerül sor, ami a 30. ülés immár harmadik felvonása lesz.

Az ülés programját és a megvitatandó anyagok jegyzékét ITT találják meg.

Nézzék meg élő közvetítésünket a testületi ülésről felvételről!

Írj megjegyzést!

Újabb Régebbi